Innovatie

Voor de levensmiddelenindustrie is het van belang dat wet- en regelgeving innovaties op het gebied van verduurzaming en voeding & gezondheid stimuleren in plaats van afremmen. De FNLI pleit ervoor dat discussies over bijvoorbeeld novel foods, genetische modificatie en nanotechnologie worden gevoerd op basis van wetenschappelijke en feitelijke in plaats van emotionele argumenten. Ook maakt de FNLI zich hard voor een significante vermindering van de tijd tussen aanvraag tot toetreding en uiteindelijke toetreding van nieuwe producten op de markt.

Het thema innovatie staat hoog op de agenda binnen de Topsector Agri&Food. Voor de levensmiddelenindustrie heeft het Topsectorenbeleid de samenwerking tussen ketenpartijen enorm gestimuleerd. De primaire sector, de verwerkende schakel en retail hebben de handen ineen geslagen. Deze krachtenbundeling en de verantwoordelijkheid die het bedrijfsleven daarmee zelf heeft gekregen, vormen een extra stimulans om te investeren in de toekomst. Er ligt nu een gezamenlijke agenda voor innovatie, voor internationalisering, voor versnelling van verduurzaming, en voor borging van de kwaliteit en kwantiteit van het menselijk kapitaal. In het Top Kennis Instituut Agri&Food investeren bedrijfsleven, kennisinstellingen en overheid gezamenlijk in een vraaggestuurde innovatieagenda: publiekprivate onderzoeks- en innovatieprojecten.

Overige Speerpunten

  • Human Capital Agenda

    Om de koploperspositie van de Nederlandse agrifoodsector te behouden is het van belang dat medewerkers bekwaam, productief, gemotiveerd en gezond zijn en blijven. Maar ook dat er jaarlijks voldoende MBO/HBO technisch en technologisch geschoold personeel de levensmiddelensector instroomt. Daarom initieerde […]

    Lees verder
  • Export

    Nederland is een van de grootste foodexporteurs ter wereld. Zo’n 80% procent van de Nederlandse export gaat naar Europa, het overgrote deel daarvan naar de ons direct omringende landen. Op de Europese markten bestaan evenwel weinig groeimogelijkheden. Deze neerwaartse tendens […]

    Lees verder
  • Vestigingsklimaat

    Toegang tot gekwalificeerde arbeid en kapitaal, efficiënte wet- en regelgeving en een goede infrastructuur zijn essentieel voor bedrijven om zich te vestigen en om te blijven produceren in Nederland. Om de innovatie- en concurrentiekracht van de Nederlandse levensmiddelenindustrie op peil te houden, […]

    Lees verder

Gerelateerde artikelen

“Nederlandse levensmiddelenindustrie al tien jaar koersvast”

30 oktober 2014


FNLI presenteert Monitor Levensmiddelenindustrie en staat stil bij tienjarig bestaan. De Nederlandse levensmiddelenindustrie ligt economisch gezien al tien jaar op koers. Dat blijkt uit de jaarlijkse Monitor Levensmiddelenindustrie die de Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI) vandaag publiceert. Zo is de productiewaarde van […]

Bolletje Merk van het Jaar 2015

15 oktober 2015


Nutrilon wint FNLI award als merk met beste consumenteninformatie Het merk Bolletje is door de Nederlandse supermarktklant verkozen tot Merk van het Jaar 2015. Uit het consumentenonderzoek blijkt dat Bolletje het hoogst scoort op kwaliteit, innovatie en expressiviteit. Op de […]

Seinen op groen voor levensmiddelenindustrie

18 oktober 2017


De seinen staan op groen voor de levensmiddelenindustrie in Nederland. Dat blijkt uit de Monitor Levensmiddelenindustrie 2017 die de FNLI morgen publiceert. Met een stijging van 5,4 procent kent de levensmiddelenindustrie de hoogste productiegroei in vijf jaar, terwijl het ondernemers- […]