Innovatie

Voor de levensmiddelenindustrie is het van belang dat wet- en regelgeving innovaties op het gebied van verduurzaming en voeding & gezondheid stimuleren in plaats van afremmen. De FNLI pleit ervoor dat discussies over bijvoorbeeld novel foods, genetische modificatie en nanotechnologie worden gevoerd op basis van wetenschappelijke en feitelijke in plaats van emotionele argumenten. Ook maakt de FNLI zich hard voor een significante vermindering van de tijd tussen aanvraag tot toetreding en uiteindelijke toetreding van nieuwe producten op de markt.

Het thema innovatie staat hoog op de agenda binnen de Topsector Agri&Food. Voor de levensmiddelenindustrie heeft het Topsectorenbeleid de samenwerking tussen ketenpartijen enorm gestimuleerd. De primaire sector, de verwerkende schakel en retail hebben de handen ineen geslagen. Deze krachtenbundeling en de verantwoordelijkheid die het bedrijfsleven daarmee zelf heeft gekregen, vormen een extra stimulans om te investeren in de toekomst. Er ligt nu een gezamenlijke agenda voor innovatie, voor internationalisering, voor versnelling van verduurzaming, en voor borging van de kwaliteit en kwantiteit van het menselijk kapitaal. In het Top Kennis Instituut Agri&Food investeren bedrijfsleven, kennisinstellingen en overheid gezamenlijk in een vraaggestuurde innovatieagenda: publiekprivate onderzoeks- en innovatieprojecten.

Overige Speerpunten

  • Human Capital Agenda

    Om de koploperspositie van de Nederlandse agrifoodsector te behouden is het van belang dat medewerkers bekwaam, productief, gemotiveerd en gezond zijn en blijven. Maar ook dat er jaarlijks voldoende MBO/HBO technisch en technologisch geschoold personeel de levensmiddelensector instroomt. Daarom initieerde […]

    Lees verder
  • Export

    Nederland is een van de grootste foodexporteurs ter wereld. Zo’n 80% procent van de Nederlandse export gaat naar Europa, het overgrote deel daarvan naar de ons direct omringende landen. Op de Europese markten bestaan evenwel weinig groeimogelijkheden. Deze neerwaartse tendens […]

    Lees verder
  • Vestigingsklimaat

    Toegang tot gekwalificeerde arbeid en kapitaal, efficiënte wet- en regelgeving en een goede infrastructuur zijn essentieel voor bedrijven om zich te vestigen en om te blijven produceren in Nederland. Om de innovatie- en concurrentiekracht van de Nederlandse levensmiddelenindustrie op peil te houden, […]

    Lees verder

Gerelateerde artikelen

Doe mee met FutureProef!

3 mei 2017


Ook aanstaande November organiseert de FNLI weer FutureProef: Week van de Levensmiddelenindustrie. Levensmiddelenfabrikanten openen dan hun deuren voor vmbo- en havo-scholieren uit de regio, die zo kennis maken met arbeidskansen in de sector. Inschrijven is vanaf nu mogelijk! Derde editie […]

“Nederlandse levensmiddelenproducenten zijn winnaars van Europese samenwerking”

16 mei 2014


FNLI presenteert voedingsmiddelenetiket met ingrediënten voor een sterke Europese levensmiddelenindustrie. De Europese Unie is cruciaal voor de levensmiddelenindustrie, de grootste maakindustrie van Nederland. Dat stelt de Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI) in aanloop naar de Europese verkiezingen op 22 mei. […]

FNLI verwelkomt Grondstoffenakkoord agrifoodketen

25 januari 2017


De FNLI is blij met het dinsdag ondertekende Grondstoffenakkoord en onderschrijft de ambities die hierin zijn opgenomen. Bedrijfsleven, overheden en maatschappelijke organisaties committeren zich met dit akkoord aan een versnelling van de ontwikkeling naar een circulaire economie. Het is van […]