Digitale etiketinformatie (GS1 DAS)

De Europese etiketteringsverordening (nr. 1169/2011) schrijft voor dat bij de verkoop op afstand van voorverpakte levensmiddelen consumenten vóór aankoop toegang moeten hebben tot de verplichte etiketinformatie. Daarnaast zijn er steeds meer initiatieven, zoals apps, die op basis van productgegevens informatie aan consumenten bieden (zowel feitelijke informatie als productbeoordelingen). De FNLI hecht waarde aan betrouwbaarheid van productgegevens en vindt het daarom van belang dat informatie voor consumenten direct afkomstig is van de oorspronkelijke bron: de fabrikant/merkhouder. Daarom hebben industrie en retail één database ontwikkeld voor een eenduidige en betrouwbare registratie en uitwisseling van etiketinformatie (zoals ingrediënten en voedingswaarde).

Kwaliteit (juistheid en volledigheid) van productgegevens in GS1 Data Source is uitermate belangrijk. Daarom hebben GS1 Nederland, retailers en fabrikanten een veelomvattend datakwaliteitsplan ontwikkeld. Doel van dit plan is het bieden van gegarandeerde datakwaliteit van zowel etiket- als logistieke informatie ten behoeve van consumenten, afnemers en professionele informatiegebruikers. Zowel GS1 Nederland, het CBL (Centraal Bureau Levensmiddelenhandel), het CBD (Centraal Bureau Drogisterijbedrijven) als de FNLI hebben hun commitment gegeven aan deze gezamenlijke aanpak. Partijen hechten vooral belang aan de gezamenlijkheid van deze aanpak. Deze biedt het meeste kans op succes en biedt efficiency-voordelen doordat wildgroei wordt voorkomen.

Overige Speerpunten

  • Aanpak oneerlijke handelspraktijken

    Al jaren komen er signalen naar buiten, zowel in Nederland als in andere landen, dat afnemers hun onderhandelingsmacht zouden inzetten om bijvoorbeeld overeengekomen prijzen en condities (waaronder betalingstermijnen) eenzijdig te wijzigen; of om met terugwerkende kracht bepaalde condities van toepassing […]

    Lees verder
  • Supply chain optimalisatie

    De activiteiten van de FNLI op het gebied van supply chain optimalisatie zijn gericht op het bevorderen van een zo efficiënt mogelijke goederenstroom. Zo bereiken producten consumenten zo snel mogelijk in optimale conditie en tegen zo laag mogelijke kosten. De […]

    Lees verder

Gerelateerde artikelen

Nederlandse levensmiddelenindustrie bezorgd over Europese markt ‘met de Franse slag’

7 augustus 2015


FNLI sluit zich aan bij oproep NZO en LTO Nederland voor vrij handelsverkeer De Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI) kijkt met argusogen naar de recente ontwikkelingen in Frankrijk, waarbij wordt opgeroepen de import van buitenlandse producten stil te leggen, om […]

Reclame Code Commissie stelt FNLI in gelijk in hoger beroep tegen Lidl-campagne

15 juni 2016


Het College van Beroep van de Reclame Code Commissie heeft de FNLI alsnog voor een belangrijk deel in het gelijk gesteld in de klachtprocedure tegen Lidls grootschalige vergelijkende reclamecampagne uit het najaar 2015. In deze campagne had Lidl haar producten […]

Bedrijfsleven en wetenschap samen op stoom met innovaties tegen voedselverspilling

18 mei 2016


Resultaten onderzoeksprojecten CARVE en TIFN: ketensamenwerking cruciaal Een groot aantal levensmiddelenfabrikanten en supermarkten werkten de afgelopen jaren samen met onderzoekers van Wageningen UR Food & Biobased Research* en Top Institute Food & Nutrition (TIFN)** op het gebied van grondstofefficiëntie en […]