Referentie-inname

De levensmiddelenindustrie heeft in heel Europa een systeem op basis van eenduidige voedingswaarde-informatie geïmplementeerd: de referentie-inname (voorheen bekend als de Dagelijkse Voedingsrichtlijn). Inmiddels heeft de Europese Unie deze systematiek van vrijwillige voedingswaardedeclaratie opgenomen in de nieuwe Europese etiketteringsvoorschriften (EU Verordening 1169/2011). Weergave van de referentie-inname op een productverpakking is vrijwillig, maar bij gebruik moet voldaan worden aan de nieuwe etiketteringsvoorschriften.

De FNLI adviseert bedrijven om, naast de verplichte voedingswaarde, de vrijwillige referentie-inname (RI) te vermelden op het etiket. Het is een aanvullend hulpmiddel voor consumenten, toegevoegd aan de gebruikelijke manier van het etiketteren van de voedingswaarde. Het laat de voedingswaarde van het product zien- hoeveelheid energie, suikers, vet, verzadigde vet en zout per portie – in de context van het gehele voedingspatroon.

Overige Standpunten

  • Zoutreductie

    Nederlandse consumenten krijgen gemiddeld 8,7 gram zout per dag binnen (RIVM, 2012), terwijl de Gezondheidsraad maximaal 6 gram per persoon per dag adviseert. Een groot deel van de zoutinname is afkomstig van bewerkte voedingsmiddelen. De FNLI spant zich daarom in […]

    Lees verder
  • Suikers in voeding

    De levensmiddelenindustrie zet gestaag stappen op het gebied van energie- en dus ook suikerreductie. Afspraken hierover, in samenwerking met de retail, horeca en cateringbranche en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn & Sport, zijn vastgelegd in het Akkoord Verbetering Productsamenstelling. De […]

    Lees verder

Gerelateerde artikelen

Levensmiddelenindustrie blijft zich inspannen voor gezonde samenleving

14 december 2016


Vandaag debatteert de Tweede Kamer over het preventiebeleid volksgezondheid. De FNLI pleit voor een brede, geïntegreerde aanpak om consumenten te winnen voor een gebalanceerd leefpatroon. Als grootste maakindustrie van Nederland heeft ook de levensmiddelenindustrie baat bij een gezonde samenleving en […]

Frans protectionisme benadeelt Nederlandse levensmiddelenindustrie

7 juli 2016


FNLI betreurt toelating verplichte herkomstetikettering in Frankrijk door Europese Commissie Op dinsdag 5 juli jl. gaf de Europese Commissie groen licht aan Frankrijk om gedurende twee jaar een verplichte herkomstetikettering voor vlees en zuivel als ingrediënt in voedingsmiddelen “uit te […]

FNLI deelt kritische houding Nederlandse Europarlementariërs verplichte herkomstetikettering

13 mei 2016


Gisteren heeft het Europees Parlement in een plenaire zitting met een ruime meerderheid een resolutie voor verplichte herkomstetikettering voor alle producten van dierlijke herkomst aangenomen. Hiermee wordt de Europese Commissie opgeroepen met wetgeving te komen. De FNLI betreurt de uitkomst […]