Zoutreductie
De inzet van de levensmiddelenindustrie om ondere andere zout in producten te verminderen is er een van jaren. Sinds 2014 zijn er in het kader van het Akkoord Verbetering Productsamenstelling 30 afspraken voor 22 verschillende productcategorieën gemaakt voor reductie van zout (en/of suiker en/of verzadigd vet).
In het geheel genomen zijn er voor veel producten stevige reducties van zout (en ook suiker en verzadigd vet) behaald. Onder meer voor brood, vleeswaren, (groenten)conserven, soepen en sauzen. De totale zoutinname is met 5,7% gedaald.
Levensmiddelenindustrie ondersteunt stimulansen om verdere stappen te zetten
Maar de levensmiddelenindustrie is ambitieus en wil sneller, verdere stappen zetten. Dat is echter wel een stapsgewijs proces. Het verminderen van vet, zout of suiker is complex. En ook de acceptatie van de consument speelt een belangrijke rol. Die zal geleidelijk moeten wennen aan de productveranderingen. De FNLI kijkt daarom uit naar het nieuwe systeem als opvolger van het Akkoord Verbetering Productsamenstelling, waarin stapsgewijs wordt gewerkt aan productverbetering.
Ook omarmt de FNLI het voedselkeuzelogo Nutri-Score, mits dit de voedingsrichtlijnen reflecteert. Daarmee kan worden ingespeeld op de vraag van consumenten voor steeds gezondere producten en het helpt hen om een verantwoorde keuze te maken. Daarnaast zal het producenten stimuleren om verdere stappen te zetten.