Zoutreductie

Nederlandse consumenten krijgen gemiddeld 8,7 gram zout per dag binnen (RIVM, 2012), terwijl de Gezondheidsraad maximaal 6 gram per persoon per dag adviseert. Een groot deel van de zoutinname is afkomstig van bewerkte voedingsmiddelen. De FNLI spant zich daarom in voor een afname van de hoeveelheid natriumchloride (keukenzout) in voeding.
Uit onderzoek van de NVWA, dat in 2014 werd gepubliceerd, blijkt dat het gemiddelde zoutgehalte in levensmiddelen tussen 2011 en 2013 met circa 9 procent is gedaald. De meest significante daling is zichtbaar bij de productgroepen conserven (enkelvoudige groenten en peulvruchten) (27%), kaas (Goudse 48+) (24%) en brood (15%): precies die categorieën waarvoor de levensmiddelenindustrie en de retail de laatste jaren stevige afspraken hebben gemaakt.Productcategorieën die bij uitstek door een groot deel van de bevolking genuttigd worden. Voor andere productcategorieën bestaan concrete afspraken en de FNLI werkt continu samen met haar achterban om de voortgaande reductie te bewerkstelligen.
Samen toewerken naar zoutreductie is belangrijk voor de smaakacceptatie. De FNLI richtte in 2007 de Taskforce Zoutop. Individuele bedrijven en branches verbinden zich aan concrete reductiedoelstellingen die zij uiterlijk eind 2015 moeten behalen. In 2010 stond de teller al grofweg op 10% zoutreductie.