Zoutreductie

Zoutreductie

Nederlandse consumenten krijgen gemiddeld 8,7 gram zout per dag binnen (RIVM, 2012), terwijl de Gezondheidsraad maximaal 6 gram per persoon per dag adviseert. Een groot deel van de zoutinname is afkomstig van bewerkte voedingsmiddelen. De FNLI spant zich daarom in voor een afname van de hoeveelheid natriumchloride (keukenzout) in voeding.

Uit onderzoek van de NVWA, dat in 2014 werd gepubliceerd, blijkt dat het gemiddelde zoutgehalte in levensmiddelen tussen 2011 en 2013 met circa 9 procent is gedaald. De meest significante daling is zichtbaar bij de productgroepen conserven (enkelvoudige groenten en peulvruchten) (27%), kaas (Goudse 48+) (24%) en brood (15%): precies die categorieën waarvoor de levensmiddelenindustrie en de retail de laatste jaren stevige afspraken hebben gemaakt.Productcategorieën die bij uitstek door een groot deel van de bevolking genuttigd worden. Voor andere productcategorieën bestaan concrete afspraken en de FNLI werkt continu samen met haar achterban om de voortgaande reductie te bewerkstelligen.
Samen toewerken naar zoutreductie is belangrijk voor de smaakacceptatie. De FNLI richtte in 2007 de Taskforce Zoutop. Individuele bedrijven en branches verbinden zich aan concrete reductiedoelstellingen die zij uiterlijk eind 2015 moeten behalen. In 2010 stond de teller al grofweg op 10% zoutreductie.

Overige Standpunten

  • Akkoord Verbetering Productsamenstelling

    Begin 2014 ondertekenden de FNLI, het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL), Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en de Vereniging Nederlandse Cateringorganisaties (Veneca) samen met minister Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) het Akkoord Verbetering Productsamenstelling. Doel is om gehaltes aan zout, […]

    Lees verder
  • Suikers in voeding

    De levensmiddelenindustrie zet gestaag stappen op het gebied van energie- en dus ook suikerreductie. Afspraken hierover, in samenwerking met de retail, horeca en cateringbranche en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn & Sport, zijn vastgelegd in het Akkoord Verbetering Productsamenstelling. De […]

    Lees verder
  • Referentie-inname

    De levensmiddelenindustrie heeft in heel Europa een systeem op basis van eenduidige voedingswaarde-informatie geïmplementeerd: de referentie-inname (voorheen bekend als de Dagelijkse Voedingsrichtlijn). Inmiddels heeft de Europese Unie deze systematiek van vrijwillige voedingswaardedeclaratie opgenomen in de nieuwe Europese etiketteringsvoorschriften (EU Verordening […]

    Lees verder
  • Voedings- en gezondheidsclaims

    De Europese Verordening Voedings- en Gezondheidsclaims (2006/1924/EC) – kortweg de Claimsverordening – beschermt consumenten tegen onjuiste claims op de verpakking van een product. In de Verordening staan een aantal elementen centraal: Claims moeten wetenschappelijk worden onderbouwd. Het is niet toegestaan […]

    Lees verder

Gerelateerde artikelen

array(4) { [0]=> string(84) "https://www.fnli.nl/wp-content/uploads/2015/04/zoutvaatje-e1429175592379-360x164.jpg" [1]=> int(360) [2]=> int(164) [3]=> bool(true) } FNLI verrast over resultaten RIVM-onderzoek zoutinname Lees verder

FNLI verrast over resultaten RIVM-onderzoek zoutinname

5 oktober 2016


Zoutgehalte in veel geconsumeerde voedingsmiddelen reeds sterk gedaald De Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI) is, net als het CBL, verrast dat de inspanningen van fabrikanten en supermarkten op het gebied van zoutreductie niet zijn terug te zien in de resultaten […]

array(4) { [0]=> string(72) "https://www.fnli.nl/wp-content/uploads/2015/02/28072014_zout-360x200.jpg" [1]=> int(360) [2]=> int(200) [3]=> bool(true) } Zoutreductie levensmiddelenindustrie werpt vruchten af Significante daling zoutgehalte in groenteconserven, kaas en brood Lees verder

Zoutreductie levensmiddelenindustrie werpt vruchten af Significante daling zoutgehalte in groenteconserven, kaas en brood

28 juli 2014


Vandaag publiceert de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) het rapport ‘Monitoring van het gehalte aan keukenzout in diverse levensmiddelen 2013’. Uit dit onderzoek blijkt dat het gemiddelde zoutgehalte in levensmiddelen tussen 2011 en 2013 met circa 9 procent is gedaald. […]

array(4) { [0]=> string(103) "https://www.fnli.nl/wp-content/uploads/2016/03/iStock_000013914042Small_50cr-e1458645449452-360x200.jpg" [1]=> int(360) [2]=> int(200) [3]=> bool(true) } FNLI feliciteert Voedingscentrum met nieuwe Schijf van Vijf Lees verder

FNLI feliciteert Voedingscentrum met nieuwe Schijf van Vijf

22 maart 2016


Verbetering productsamenstelling blijft essentieel voor gezonder voedingspatroon Vandaag heeft het Voedingscentrum de vertaalslag van de Richtlijnen Goede Voeding 2015 naar een volwaardig voedingspatroon voor verschillende doelgroepen in Nederland gelanceerd: de nieuwe Schijf van Vijf en de daarbij behorende richtlijnen. De […]