Suikers in voeding

De levensmiddelenindustrie zet gestaag stappen op het gebied van energie- en dus ook suikerreductie. Afspraken hierover, in samenwerking met de retail, horeca en cateringbranche en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn & Sport, zijn vastgelegd in het Akkoord Verbetering Productsamenstelling.

De FNLI vindt het belangrijk om de discussie over het stimuleren van een gezond voedingspatroon in de breedte te benaderen, in plaats van te focussen op één ingrediënt. Bij het terugdringen van overgewicht gaat het om het herstellen van de totale energiebalans: consumenten horen niet méér energie binnen te krijgen dan ze nodig hebben. Kcalorieën komen niet alleen voort uit suikers, maar bijvoorbeeld ook uit (verzadigde) vetten en de grootte van de porties die van producten worden geconsumeerd. Door productinnovatie, veranderde productsamenstelling en aanpassing van portiegroottes werken producenten aan een lagere energetische waarde van producten. Daarbij houden zij uiteraard rekening met bovengenoemde aspecten (veiligheid, houdbaarheid en kwaliteit) en andere consumentenbehoeften als betaalbaarheid, gemak, smaak en een gevarieerd aanbod.

Overige Standpunten

  • Akkoord Verbetering Productsamenstelling

    Begin 2014 ondertekenden de FNLI, het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL), Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en de Vereniging Nederlandse Cateringorganisaties (Veneca) samen met minister Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) het Akkoord Verbetering Productsamenstelling. Doel is om gehaltes aan zout, […]

    Lees verder
  • Zoutreductie

    Nederlandse consumenten krijgen gemiddeld 8,7 gram zout per dag binnen (RIVM, 2012), terwijl de Gezondheidsraad maximaal 6 gram per persoon per dag adviseert. Een groot deel van de zoutinname is afkomstig van bewerkte voedingsmiddelen. De FNLI spant zich daarom in […]

    Lees verder
  • Referentie-inname

    De levensmiddelenindustrie heeft in heel Europa een systeem op basis van eenduidige voedingswaarde-informatie geïmplementeerd: de referentie-inname (voorheen bekend als de Dagelijkse Voedingsrichtlijn). Inmiddels heeft de Europese Unie deze systematiek van vrijwillige voedingswaardedeclaratie opgenomen in de nieuwe Europese etiketteringsvoorschriften (EU Verordening […]

    Lees verder
  • Voedings- en gezondheidsclaims

    De Europese Verordening Voedings- en Gezondheidsclaims (2006/1924/EC) – kortweg de Claimsverordening – beschermt consumenten tegen onjuiste claims op de verpakking van een product. In de Verordening staan een aantal elementen centraal: Claims moeten wetenschappelijk worden onderbouwd. Het is niet toegestaan […]

    Lees verder

Gerelateerde artikelen

Zoutmonitor laat zien dat bedrijfsleven afspraken nakomt

30 maart 2016


Akkoord Verbetering Productsamenstelling werpt vruchten af De NVWA heeft voor de zevende keer het monitoringsonderzoek naar keukenzout in voedingsmiddelen gepubliceerd. De NVWA beoordeelde in de monitor tien productgroepen in de supermarkt op het gehalte aan keukenzout en hoe dit zich […]

FNLI verrast over resultaten RIVM-onderzoek zoutinname

5 oktober 2016


Zoutgehalte in veel geconsumeerde voedingsmiddelen reeds sterk gedaald De Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI) is, net als het CBL, verrast dat de inspanningen van fabrikanten en supermarkten op het gebied van zoutreductie niet zijn terug te zien in de resultaten […]

Levensmiddelenindustrie blijft zich inspannen voor gezonde samenleving

14 december 2016


Vandaag debatteert de Tweede Kamer over het preventiebeleid volksgezondheid. De FNLI pleit voor een brede, geïntegreerde aanpak om consumenten te winnen voor een gebalanceerd leefpatroon. Als grootste maakindustrie van Nederland heeft ook de levensmiddelenindustrie baat bij een gezonde samenleving en […]