Genetische modificatie

Genetisch gemodificeerde gewassen worden al circa twintig jaar in de voedingsmiddelenketen gebruikt. De discussie in Europa over het wel of niet kunnen en mogen gebruiken van genetische modificatie of genetisch gemodificeerde gewassen laaide eind jaren negentig op, in aanloop naar het opstellen van de EU verordeningen tot reguleren van de toelating. De discussie leidde tot een zeer ingewikkelde toelating van ggo’s en tot een verplichting tot etikettering van (gebruik van) ggo’s in de lijst van ingrediënten. De FNLI stelt dat de discussie over gebruik van ggo’s weliswaar naar de achtergrond lijkt te zijn verdwenen, maar onderhuids doorsluimert. Tekenen hiervoor zijn onder meer de pogingen van het Europees Parlement tot verdere verplichting van etikettering op (dierlijke)producten.

Naast een onvermijdelijke groeiend procentueel gebruik van gg-ingrediënten door bedrijven met overeenkomstige etikettering pleit de FNLI bij de verschillende departementen zoals de ministeries van VWS en EZ dat genetische modificatie een belangrijke rol kan vervullen in de moderne landbouw en in het bijzonder in de verduurzaming van deze landbouw. Door de toepassing van specifieke ggo’s, denk aan droogteresistente of zoutresistente gewassen, kan de landbouw verder worden verduurzaamd. Door het introduceren van genetisch gemodificeerde gewassen met voordelen voor consumenten – ook op het gebied van gezondheid, zoals een verbeterde vetzuursamenstelling van producten – ontstaat tevens de mogelijkheid om consumenten te overtuigen van de voordelen van de toepassing van ggo’s.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Overige Standpunten

  • Novel foods (nieuwe voedingsmiddelen)

    Novel Foods zijn ‘nieuwe’ voedingsmiddelen en ingrediënten die niet eerder binnen de Europese Unie (EU) als voedingsmiddel werden verkocht. Een nieuw product wordt in de EU pas toegelaten als deze eerst zowel een wetenschappelijke als een politieke toetsing heeft doorlopen.Op […]

    Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedIn
    Lees verder
  • Nanotechnologie

    Nanotechnologie is een techniek die het mogelijk maakt te werken met of gebruik te maken van hele kleine deeltjes van een bepaalde stof: nanodeeltjes. Het onderwerp lijkt nieuw, maar nanodeeltjes zijn al heel lang aanwezig in voedingsmiddelen. Voorbeelden van levensmiddelen […]

    Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedIn
    Lees verder

Gerelateerde artikelen

European Bakery Innovation Centre maakt nieuwe producten uit retourbrood

23 maart 2016


Agrifoodketen op stoom met innovaties tegen voedselverspilling Retourbrood gebruiken als ingrediënt voor ontbijtkoek en koekjes levert kwalitatieve goede en smakelijke producten op. Dit blijkt uit een innovatieproject van het European Bakery Innovation Centre. Het innovatieproject is onderdeel van CARVE*: een […]

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Koopmans Merk van het Jaar 2016

13 oktober 2016


Mona wint Bijzondere Prestatie award voor online merkbeleving Koopmans is door de Nederlandse supermarktklant tot Merk van het Jaar 2016 verkozen. In een grootschalig consumentenonderzoek, uitgevoerd door GfK, scoorde Koopmans het hoogst op kwaliteit, innovatie en expressiviteit. Op de tweede […]

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedIn

‘Levensmiddelenindustrie heeft dringend technici nodig’

8 oktober 2015


• Taskforce HCA Food & Feed presenteert visie op toekomstbestendig beroepsonderwijs • Tot 2022 zijn er circa 1600 medewerkers per jaar nodig • Eerste ‘Week van de Levensmiddelenindustrie’ van start in Noord-Nederland De levensmiddelenindustrie heeft meer technische en technologische mensen […]

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedIn