Genetische modificatie

Genetisch gemodificeerde gewassen worden al circa twintig jaar in de voedingsmiddelenketen gebruikt. De discussie in Europa over het wel of niet kunnen en mogen gebruiken van genetische modificatie of genetisch gemodificeerde gewassen laaide eind jaren negentig op, in aanloop naar het opstellen van de EU verordeningen tot reguleren van de toelating. De discussie leidde tot een zeer ingewikkelde toelating van ggo’s en tot een verplichting tot etikettering van (gebruik van) ggo’s in de lijst van ingrediënten. De FNLI stelt dat de discussie over gebruik van ggo’s weliswaar naar de achtergrond lijkt te zijn verdwenen, maar onderhuids doorsluimert. Tekenen hiervoor zijn onder meer de pogingen van het Europees Parlement tot verdere verplichting van etikettering op (dierlijke)producten.

Naast een onvermijdelijke groeiend procentueel gebruik van gg-ingrediënten door bedrijven met overeenkomstige etikettering pleit de FNLI bij de verschillende departementen zoals de ministeries van VWS en EZ dat genetische modificatie een belangrijke rol kan vervullen in de moderne landbouw en in het bijzonder in de verduurzaming van deze landbouw. Door de toepassing van specifieke ggo’s, denk aan droogteresistente of zoutresistente gewassen, kan de landbouw verder worden verduurzaamd. Door het introduceren van genetisch gemodificeerde gewassen met voordelen voor consumenten – ook op het gebied van gezondheid, zoals een verbeterde vetzuursamenstelling van producten – ontstaat tevens de mogelijkheid om consumenten te overtuigen van de voordelen van de toepassing van ggo’s.

Overige Standpunten

  • Novel foods (nieuwe voedingsmiddelen)

    Novel Foods zijn ‘nieuwe’ voedingsmiddelen en ingrediënten die niet eerder binnen de Europese Unie (EU) als voedingsmiddel werden verkocht. Een nieuw product wordt in de EU pas toegelaten als deze eerst zowel een wetenschappelijke als een politieke toetsing heeft doorlopen.Op […]

    Lees verder
  • Nanotechnologie

    Nanotechnologie is een techniek die het mogelijk maakt te werken met of gebruik te maken van hele kleine deeltjes van een bepaalde stof: nanodeeltjes. Het onderwerp lijkt nieuw, maar nanodeeltjes zijn al heel lang aanwezig in voedingsmiddelen. Voorbeelden van levensmiddelen […]

    Lees verder

Gerelateerde artikelen

FNLI verwelkomt Grondstoffenakkoord agrifoodketen

25 januari 2017


De FNLI is blij met het dinsdag ondertekende Grondstoffenakkoord en onderschrijft de ambities die hierin zijn opgenomen. Bedrijfsleven, overheden en maatschappelijke organisaties committeren zich met dit akkoord aan een versnelling van de ontwikkeling naar een circulaire economie. Het is van […]

Bedrijfsleven en wetenschap starten groot innovatieproject tegen voedselverspilling in agrifoodketen

18 juni 2015


De Alliantie Verduurzaming Voedsel en Wageningen UR Food & Biobased Research starten het project CARVE* om voedselverspilling in de agrifoodketen te verminderen. Dat werd bekend tijdens de internationale conferentie No More Food To Waste, georganiseerd door de Nederlandse overheid in […]

Voedingsmiddelenindustrie stabiele factor voor Nederlandse economie

12 oktober 2016


De voedingsmiddelenindustrie toont zich een stabiele factor voor de Nederlandse economie. Met een outputwaarde van 64,9 miljard euro droeg de voedingsmiddelenindustrie het afgelopen jaar voor 37,1 miljard euro bij aan productie in andere sectoren. Ondernemers zijn positief gestemd, nu het […]