Genetische modificatie

Genetisch gemodificeerde gewassen worden al circa twintig jaar in de voedingsmiddelenketen gebruikt. De discussie in Europa over het wel of niet kunnen en mogen gebruiken van genetische modificatie of genetisch gemodificeerde gewassen laaide eind jaren negentig op, in aanloop naar het opstellen van de EU verordeningen tot reguleren van de toelating. De discussie leidde tot een zeer ingewikkelde toelating van ggo’s en tot een verplichting tot etikettering van (gebruik van) ggo’s in de lijst van ingrediënten. De FNLI stelt dat de discussie over gebruik van ggo’s weliswaar naar de achtergrond lijkt te zijn verdwenen, maar onderhuids doorsluimert. Tekenen hiervoor zijn onder meer de pogingen van het Europees Parlement tot verdere verplichting van etikettering op (dierlijke)producten.

Naast een onvermijdelijke groeiend procentueel gebruik van gg-ingrediënten door bedrijven met overeenkomstige etikettering pleit de FNLI bij de verschillende departementen zoals de ministeries van VWS en EZ dat genetische modificatie een belangrijke rol kan vervullen in de moderne landbouw en in het bijzonder in de verduurzaming van deze landbouw. Door de toepassing van specifieke ggo’s, denk aan droogteresistente of zoutresistente gewassen, kan de landbouw verder worden verduurzaamd. Door het introduceren van genetisch gemodificeerde gewassen met voordelen voor consumenten – ook op het gebied van gezondheid, zoals een verbeterde vetzuursamenstelling van producten – ontstaat tevens de mogelijkheid om consumenten te overtuigen van de voordelen van de toepassing van ggo’s.

Overige Standpunten

  • Novel foods (nieuwe voedingsmiddelen)

    Novel Foods zijn ‘nieuwe’ voedingsmiddelen en ingrediënten die niet eerder binnen de Europese Unie (EU) als voedingsmiddel werden verkocht. Een nieuw product wordt in de EU pas toegelaten als deze eerst zowel een wetenschappelijke als een politieke toetsing heeft doorlopen.Op […]

    Lees verder
  • Nanotechnologie

    Nanotechnologie is een techniek die het mogelijk maakt te werken met of gebruik te maken van hele kleine deeltjes van een bepaalde stof: nanodeeltjes. Het onderwerp lijkt nieuw, maar nanodeeltjes zijn al heel lang aanwezig in voedingsmiddelen. Voorbeelden van levensmiddelen […]

    Lees verder

Gerelateerde artikelen

Europese Unie blokkeert inzet duurzame alternatieve eiwitbronnen

7 oktober 2015


Levensmiddelendustrie gaat “gebugd” onder nieuwe “novel food” wetgeving Schnitzels van buffalowormen, bugnuggets en gefrituurde sprinkhanen: ze bieden consumenten een hoge voedingswaarde in combinatie een hoge productveiligheid en de mogelijkheid om bij te dragen aan verminderde milieubelasting. Als alternatieve voedselbron dragen […]

Bolletje Merk van het Jaar 2015

15 oktober 2015


Nutrilon wint FNLI award als merk met beste consumenteninformatie Het merk Bolletje is door de Nederlandse supermarktklant verkozen tot Merk van het Jaar 2015. Uit het consumentenonderzoek blijkt dat Bolletje het hoogst scoort op kwaliteit, innovatie en expressiviteit. Op de […]

Bedrijfsleven en wetenschap samen op stoom met innovaties tegen voedselverspilling

18 mei 2016


Resultaten onderzoeksprojecten CARVE en TIFN: ketensamenwerking cruciaal Een groot aantal levensmiddelenfabrikanten en supermarkten werkten de afgelopen jaren samen met onderzoekers van Wageningen UR Food & Biobased Research* en Top Institute Food & Nutrition (TIFN)** op het gebied van grondstofefficiëntie en […]