Module tegen fraude in kwaliteitssystemen
In de Taskforce Voedselvertrouwen is afgesproken om de GFSI-erkende (Global Food Safety Initiative) kwaliteitssystemen die bedrijven toepassen uit te breiden met een “Food Fraud” module, waardoor niet alleen de voedselveiligheid maar ook productintegriteit geborgd wordt. SSAFE (Safe Supply of Affordable Food Everywhere) heeft in opdracht van GFSI aan de invulling van deze module gewerkt. In de nabije toekomst zullen alle kwaliteitssystemen, naast eisen omtrent voedselveiligheid, ook eisen opnemen om het voorkomen van voedselfraude te borgen. Bedrijven moeten een ‘vulnerability assessment’ uitvoeren en aan de hand daarvan een controleplan opstellen om risico’s rondom voedselfraude te verkleinen.
SSAFE heeft in samenwerking met PwC, Wageningen Universiteit en de Vrije Universiteit van Amsterdam een praktische tool ontwikkeld, de SSAFE food fraude tool, om bedrijven te helpen zich voor te bereiden op die nieuwe kwaliteitsrichtlijnen die in alle GFSI-erkende systemen vereist worden. Met deze tool kunnen bedrijven in kaart brengen hoeveel risico ze lopen op voedselfraude en welke beheersmaatregelen ze kunnen nemen. De tool is geen middel om voedselfraude te voorkomen, maar helpt om de kwetsbaarheden in het bedrijf en bedrijfsvoering te identificeren. Voedselfraude kan voorkomen worden door vervolgens de juiste beheersmaatregelen op te stellen.
De FNLI is blij met de publicatie van de tool en heeft op 30 mei 2016, in samenwerking met PwC Nederland, een workshop voor haar leden georganiseerd over de praktische toepassing van de tool. Deze workshop wordt herhaald op 3 oktober a.s.