Nanotechnologie

Nanotechnologie is een techniek die het mogelijk maakt te werken met of gebruik te maken van hele kleine deeltjes van een bepaalde stof: nanodeeltjes. Het onderwerp lijkt nieuw, maar nanodeeltjes zijn al heel lang aanwezig in voedingsmiddelen. Voorbeelden van levensmiddelen waarin ze van nature voorkomen, zijn koffie, mayonaise, melk of tomatenpuree. Deze deeltjes zijn aanwezig als gevolg van malen, homogeniseren of sproeidrogen van de ingrediënten.

Het is van belang onderscheid te maken tussen die deeltjes die van nature heel klein zijn (minder dan 100nm groot) en deeltjes die bewust op deze schaal gefabriceerd zijn wegens hun specifieke (nieuwe) fysische of chemische eigenschappen, ook wel ‘nano-engineered materials’. Het gebruik van deze deeltjes met bijzondere eigenschappen is wel nieuw. Onderzocht wordt nog of deze toegepast kunnen worden in voedingsmiddelen. Een mogelijk resultaat is dat vitamines en mineralen beter kunnen worden opgenomen in het menselijk lichaam of dat een voedingsmiddel met een sterk verminderd zoutgehalte haar traditionele smaak behoudt door gebruik van nano-zoutdeeltjes.

Nanotechnologie brengt in potentie een veelvoud aan kansen op het gebied van veiligheid, gezondheid en duurzaamheid. De FNLI pleit ervoor om risico-inschattingen voor toelating van nanotechnologie te laten plaatsvinden op basis van kansen tegenover risico’s per toepassing. Een case-by-case-benadering sluit onaanvaardbare risico’s uit en laat grote kansen in combinatie met verwaarloosbare risico’s toe. Er is een eenduidige definitie nodig van wat precies onder nanotechniek wordt verstaan. Vervolgens kan gericht onderzoek plaatsvinden.

Overige Standpunten

  • Novel foods (nieuwe voedingsmiddelen)

    Novel Foods zijn ‘nieuwe’ voedingsmiddelen en ingrediënten die niet eerder binnen de Europese Unie (EU) als voedingsmiddel werden verkocht. Een nieuw product wordt in de EU pas toegelaten als deze eerst zowel een wetenschappelijke als een politieke toetsing heeft doorlopen.Op […]

    Lees verder
  • Genetische modificatie

    Genetisch gemodificeerde gewassen worden al circa twintig jaar in de voedingsmiddelenketen gebruikt. De discussie in Europa over het wel of niet kunnen en mogen gebruiken van genetische modificatie of genetisch gemodificeerde gewassen laaide eind jaren negentig op, in aanloop naar […]

    Lees verder

Gerelateerde artikelen

“Nederlandse levensmiddelenindustrie al tien jaar koersvast”

30 oktober 2014


FNLI presenteert Monitor Levensmiddelenindustrie en staat stil bij tienjarig bestaan. De Nederlandse levensmiddelenindustrie ligt economisch gezien al tien jaar op koers. Dat blijkt uit de jaarlijkse Monitor Levensmiddelenindustrie die de Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI) vandaag publiceert. Zo is de productiewaarde van […]

Bedrijfsleven en wetenschap samen op stoom met innovaties tegen voedselverspilling

18 mei 2016


Resultaten onderzoeksprojecten CARVE en TIFN: ketensamenwerking cruciaal Een groot aantal levensmiddelenfabrikanten en supermarkten werkten de afgelopen jaren samen met onderzoekers van Wageningen UR Food & Biobased Research* en Top Institute Food & Nutrition (TIFN)** op het gebied van grondstofefficiëntie en […]

Levensmiddelenindustrie in de duurzame versnelling

25 januari 2017


Vier jaar na lancering van het initiatief ‘In de versnelling’ publiceert de FNLI vandaag een trendrapport over duurzaamheid in de levensmiddelenindustrie; ‘Verduurzaming In de Volgende Versnelling’. De koplopers die in 2013 afspraken om duurzaamheid in hun bedrijfsvoering te verankeren, tonen […]