Novel foods (nieuwe voedingsmiddelen)

Novel Foods zijn ‘nieuwe’ voedingsmiddelen en ingrediënten die niet eerder binnen de Europese Unie (EU) als voedingsmiddel werden verkocht. Een nieuw product wordt in de EU pas toegelaten als deze eerst zowel een wetenschappelijke als een politieke toetsing heeft doorlopen.Op dit moment is de doorlooptijd van een gemiddelde novel-food-aanvraag in de EU tussen de 35 en 60 maanden, terwijl de doorlooptijd in de VS veelal minder dan 24 maanden is. Dit is nadelig voor de concurrentiepositie en de innovatieve mogelijkheden van de Europese levensmiddelenindustrie.

De Europese Commissie is al jaren bezig met de herziening van de huidige novel-foods-wetgeving uit 1997. De FNLI is voorstander van een heldere aanvraagprocedure voor novel foods, waarbij de voedselveiligheid geborgd wordt, zonder dat door onnodige vertraging de concurrentiepositie en de innovatieve kracht van de industrie geschaad worden. De FNLI pleit voor een versnelde toelatingsprocedure, waarbij vaste deadlines ingebouwd voor de termijn van politieke toetsing door risicomanagers. Op dit moment bestaan deze niet, waardoor er voor zowel lidstaten als de Europese Commissie geen prikkel of noodzaak bestaat de aanvraag met voortvarendheid te behandelen. Met vaststaande deadlines is het tevens voor de aanvragers van een novel food duidelijk hoelang de aanvraag gaat duren.

Overige Standpunten

  • Genetische modificatie

    Genetisch gemodificeerde gewassen worden al circa twintig jaar in de voedingsmiddelenketen gebruikt. De discussie in Europa over het wel of niet kunnen en mogen gebruiken van genetische modificatie of genetisch gemodificeerde gewassen laaide eind jaren negentig op, in aanloop naar […]

    Lees verder
  • Nanotechnologie

    Nanotechnologie is een techniek die het mogelijk maakt te werken met of gebruik te maken van hele kleine deeltjes van een bepaalde stof: nanodeeltjes. Het onderwerp lijkt nieuw, maar nanodeeltjes zijn al heel lang aanwezig in voedingsmiddelen. Voorbeelden van levensmiddelen […]

    Lees verder

Gerelateerde artikelen

Bedrijfsleven en wetenschap samen op stoom met innovaties tegen voedselverspilling

18 mei 2016


Resultaten onderzoeksprojecten CARVE en TIFN: ketensamenwerking cruciaal Een groot aantal levensmiddelenfabrikanten en supermarkten werkten de afgelopen jaren samen met onderzoekers van Wageningen UR Food & Biobased Research* en Top Institute Food & Nutrition (TIFN)** op het gebied van grondstofefficiëntie en […]

Levensmiddelenindustrie in de duurzame versnelling

25 januari 2017


Vier jaar na lancering van het initiatief ‘In de versnelling’ publiceert de FNLI vandaag een trendrapport over duurzaamheid in de levensmiddelenindustrie; ‘Verduurzaming In de Volgende Versnelling’. De koplopers die in 2013 afspraken om duurzaamheid in hun bedrijfsvoering te verankeren, tonen […]

Europese Unie blokkeert inzet duurzame alternatieve eiwitbronnen

7 oktober 2015


Levensmiddelendustrie gaat “gebugd” onder nieuwe “novel food” wetgeving Schnitzels van buffalowormen, bugnuggets en gefrituurde sprinkhanen: ze bieden consumenten een hoge voedingswaarde in combinatie een hoge productveiligheid en de mogelijkheid om bij te dragen aan verminderde milieubelasting. Als alternatieve voedselbron dragen […]