Novel foods (nieuwe voedingsmiddelen)
Novel Foods zijn ‘nieuwe’ voedingsmiddelen en ingrediënten die niet eerder binnen de Europese Unie (EU) als voedingsmiddel werden verkocht. Een nieuw product wordt in de EU pas toegelaten als deze eerst zowel een wetenschappelijke als een politieke toetsing heeft doorlopen.Op dit moment is de doorlooptijd van een gemiddelde novel-food-aanvraag in de EU tussen de 35 en 60 maanden, terwijl de doorlooptijd in de VS veelal minder dan 24 maanden is. Dit is nadelig voor de concurrentiepositie en de innovatieve mogelijkheden van de Europese levensmiddelenindustrie.
De Europese Commissie is al jaren bezig met de herziening van de huidige novel-foods-wetgeving uit 1997. De FNLI is voorstander van een heldere aanvraagprocedure voor novel foods, waarbij de voedselveiligheid geborgd wordt, zonder dat door onnodige vertraging de concurrentiepositie en de innovatieve kracht van de industrie geschaad worden. De FNLI pleit voor een versnelde toelatingsprocedure, waarbij vaste deadlines ingebouwd voor de termijn van politieke toetsing door risicomanagers. Op dit moment bestaan deze niet, waardoor er voor zowel lidstaten als de Europese Commissie geen prikkel of noodzaak bestaat de aanvraag met voortvarendheid te behandelen. Met vaststaande deadlines is het tevens voor de aanvragers van een novel food duidelijk hoelang de aanvraag gaat duren.