Online etiketinformatie

Vanaf december 2014 is geldt de verplichting om etiketinformatie digitaal beschikbaar te stellen bij de online verkoop van levensmiddelen. Alle wettelijk verplichte etiketinformatie wordt daarmee online toegankelijk, zodat consumenten ook online bewustere keuzes kunnen maken. De etiketteringsinformatie van reeds circa 60.000 producten zijn ingevoerd in één database: GS1 Datasource. De FNLI hecht veel waarde aan betrouwbaarheid van productgegevens en vindt het daarom belangrijk dat informatie voor consumenten direct afkomstig is van de oorspronkelijke bron: de fabrikant/merkhouder. Daarom is de GS1 Datasource als eenduidig en betrouwbaar systeem voor de registratie en uitwisseling van productinformatie cruciaal.

Overige Standpunten

  • Herkomstetikettering

    Het primaire doel van etikettering van levensmiddelen is om consumenten te voorzien van begrijpelijke, transparante informatie waarmee ze een weloverwogen keuze kunnen maken, tegen een betaalbare prijs. De FNLI beaamt dat transparantie in de keten van groot belang is, maar […]

    Lees verder
  • Toevoegingsmiddelen

    Bij de productie van levensmiddelen wordt gebruik gemaakt van toevoegingsmiddelen: zogenaamde additieven, aroma’s, enzymen en technische hulpstoffen. Toevoegingsmiddelen zijn nodig om een gewenste kleur, stabiliteit, textuur, geur, smaak en/of houdbaarheid te verkrijgen en te behouden. Het is belangrijk dat de […]

    Lees verder

Gerelateerde artikelen

E-mailactie Foodwatch onnodige bangmakerij

16 juli 2015


(Namens de Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie en het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel) Foodwatch roept consumenten op een email te sturen naar supermarktketens om producten met bepaalde kleurstoffen uit de schappen te weren. Het gaat hier om vijf zogenaamde azo-kleurstoffen en E104 […]

FNLI publiceert nieuwe handleiding etikettering

18 februari 2014


De FNLI heeft een nieuwe handleiding ontwikkeld om bedrijven te helpen bij de implementatie van de nieuwe voorschriften uit de Europese Verordening voor het verstrekken van voedselinformatie aan consumenten (Verordening nr. 1169/2011/EG). FNLI handleiding helpt u bij het opstellen van […]

FNLI, CBL, CBD en GS1: ‘Juistheid van productinformatie is essentieel’

16 februari 2016


Zowel de keten als (online) consumenten moeten kunnen vertrouwen op correcte, complete en betrouwbare productinformatie. Retailers en fabrikanten starten daarom dit jaar met GS1 Nederland een programma om de kwaliteit van productinformatie te optimaliseren. Dit is tot stand gekomen in […]