Openbaarmaking controlegegevens NVWA

De NVWA maakt haar controlegegevens meer en meer openbaar. Momenteel wordt hard gewerkt aan herziening van de gezondheidswet om openbaarmaking ook juridisch mogelijk te maken. Doel van de openbaarmaking is enerzijds het aanpakken van notoire overtreders (handhaving) en anderzijds het informeren van consumenten (transparantie). Tevens is openbaarmaking voor de NVWA een middel om haar activiteiten inzichtelijk te maken aan het publiek en de politiek.

De FNLI is voorstander van transparantie en daarom voorstander van openbaarmaking van controleresultaten, mits aan een aantal voorwaarden wordt voldaan. De werkwijze van de NVWA bepaalt volgens de FNLI daarbij in hoeverre een correct beeld wordt geschetst en of het doel van handhaving en transparantie wordt behaald.

De NVWA moet allereerst zeer zorgvuldig omgaan met de openbaarmaking van controleresultaten, om eventuele (imago)schade van de Nederlandse levensmiddelenindustrie (sectoren en individuele bedrijven) in binnen- en buitenland te voorkomen. De controleresultaten moeten op een evenwichtige manier gepubliceerd worden en in context worden geplaatst. De voorkeur geniet dat de NVWA alleen de controleresultaten van ‘rode bedrijven’, bedrijven die door de NVWA zijn gesloten, en algemene statistieken over het aantal bezochte en gesloten bedrijven publiceert. Consumenten hebben namelijk geen boodschap aan bekendmaking van ‘oranje bedrijven’, aangezien zij er vanuit mogen gaan dat alles wat op de Nederlandse markt verkrijgbaar is veilig is om te consumeren. Minister Schippers erkent dit uitgangspunt en stelt voor dit nu aan te passen.

Lees hier het volledige standpunt van de FNLI over openbaarmaking van controleresultaten.

Overige Standpunten

  • Beheersing versleping allergenen en risicocommunicatie

    Allergenen zijn bestanddelen die een allergische reactie kunnen veroorzaken. Als allergenen als ingrediënt of andere stof worden gebruikt bij de productie en nog aanwezig zijn in levensmiddelen, dan moeten deze worden vermeld op het etiket. Allergenen moeten in de lijst […]

    Lees verder
  • Interne traceerbaarheid

    Bedrijven zijn wettelijk verplicht bij te houden van wie zij goederen hebben ontvangen en aan wie zij goederen hebben geleverd: één stap achteruit (wat komt er binnen?) en één stap vooruit (wat wordt er op de markt gebracht?) in de […]

    Lees verder
  • Chloraat in voedingsmiddelen

    De Europese Commissie discussieert over de aanwezigheid van chloraat in voedingsmiddelen met als doel het opstellen van Maximale Residue Limieten (MRL’s). Achtergrond Gebruik van chloraat (ClO3-) als gewasbeschermingsmiddel is verboden in Europa. Producten die de maximale norm voor chloraat (0,01mg/kg) […]

    Lees verder
  • Evaluatie Algemene Levensmiddelen Verordening

    De Algemene Levensmiddelen Verordening of General Food Law (GFL), omschrijft de algemene beginselen van de levensmiddelenwetgeving in de EU en bevat daarmee de basisvoorwaardes voor het mogen verhandelen van een veilig product. De Europese Commissie is in het kader van […]

    Lees verder
  • Allergenen

    Allergenen zijn bestanddelen van een natuurlijke of kunstmatige stof die allergische reacties kunnen veroorzaken. Als allergenen als ingrediënt of andere stof worden gebruikt bij de productie en nog aanwezig zijn in levensmiddelen, dan moeten deze worden vermeld op het etiket. […]

    Lees verder
  • Acrylamide (reductie)

    De industrie werkt al jaren aan vermindering van het acrylamidegehalte in levensmiddelen. Verschillende maatregelen die zij neemt zijn gebundeld in de FoodDrinkEurope Toolbox. Onderzoek van de NVWA en EFSA laat zien dat in de afgelopen jaren in bepaalde producten het […]

    Lees verder
  • Contaminanten

    Contaminanten zijn stoffen die onbedoeld in levensmiddelen aanwezig kunnen zijn. Ze worden ook wel ‘verontreinigingen’ genoemd. Zulke stoffen kunnen ontstaan tijdens het verbouwen van gewassen in de agrarische sector. Ook kunnen contaminanten afkomstig zijn uit het milieu of ze worden […]

    Lees verder
  • Controlekosten NVWA

    Voedselveiligheid is een algemeen goed en de gemaakte kosten voor een reguliere inspectie moeten volgens de FNLI dan ook uit de algemene middelen gefinancierd blijven. De primaire verantwoordelijkheid voor de voedselveiligheid ligt bij de exploitant, de overheid is verantwoordelijk voor […]

    Lees verder
  • Voedselcontactmaterialen

    Voedsel wordt verpakt om het beter te bewaren en te beschermen tegen bederf. De verpakking bevat stoffen die in aanraking kunnen komen met voedsel: deze stoffen noemen we voedselcontactmaterialen (food contact materials). Hieronder vallen verpakkingsmaterialen, als karton, drukinkten, kunststofkratten, maar […]

    Lees verder

Gerelateerde artikelen

array(4) { [0]=> string(77) "https://www.fnli.nl/wp-content/uploads/2015/01/27012015_wetgeving-360x200.jpg" [1]=> int(360) [2]=> int(200) [3]=> bool(true) } FNLI lanceert toolkit om risico’s op aanwezigheid van minerale oliën in producten in kaart te brengen Lees verder

FNLI lanceert toolkit om risico’s op aanwezigheid van minerale oliën in producten in kaart te brengen

17 mei 2017


Om de voedselveiligheid nog beter te beheersen heeft de Federatie Nederlandse Levensmiddelenindustrie een toolkit gelanceerd die helpt bepalen waar de grootste risico’s op aanwezigheid van minerale oliën in levensmiddelen liggen. Door deze identificatie van risico’s is het mogelijk gericht maatregelen […]

array(4) { [0]=> string(77) "https://www.fnli.nl/wp-content/uploads/2015/01/27012015_wetgeving-360x200.jpg" [1]=> int(360) [2]=> int(200) [3]=> bool(true) } Levensmiddelenindustrie werkt aan terugdringen minerale oliën in verpakkingen Lees verder

Levensmiddelenindustrie werkt aan terugdringen minerale oliën in verpakkingen

2 mei 2016


FNLI pleit sinds 2012 voor EU-wetgeving Vanavond besteedt TV-programma Radar aandacht aan minerale oliën in verpakkingen van voedingsmiddelen. Minerale oliën kunnen met name voorkomen in verpakkingen gemaakt van gerecycled papier en door het gebruik van inkten op verpakkingen. Veel van […]

array(4) { [0]=> string(73) "https://www.fnli.nl/wp-content/uploads/2017/07/Eieren-op-band-360x200.jpg" [1]=> int(360) [2]=> int(200) [3]=> bool(true) } Producten met ei erin verwerkt zijn veilig te eten Lees verder

Producten met ei erin verwerkt zijn veilig te eten

17 augustus 2017


Eerder heeft de FNLI geconstateerd dat producten met ei erin verwerkt veilig te eten zijn. Dat geldt nog steeds, ook na de recent uitgevoerde controles door de industrie en handhaving van de richtlijnen door de NVWA. Tot op heden zijn er […]