Titaniumdioxide in voeding
20 september 2019 | Naar aanleiding van recent onderzoek adviseert het Bureau Risicobeoordeling van de NVWA de minister van VWS om met voedselproducenten te overleggen over het gebruik van titaniumdioxide. Titaniumdioxide (E171) is een kleurstof die in verschillende voedingsmiddelen, maar ook in tandpasta en geneesmiddelen, wordt toegepast om witte(re) producten te verkrijgen. Het gebruik ervan is wettelijk toegestaan in de gehele EU. De FNLI is ten volle bereid het gesprek met het ministerie aan te gaan. De oproep van foodwatch aan fabrikanten om het gebruik van titaniumdioxide per direct te beëindigen, vindt de FNLI voorbarig.
De EFSA (de Europese voedselveiligheidsautoriteit) heeft het gebruik van titaniumdioxide in 2016 geëvalueerd en geconcludeerd dat er geen noodzaak is om het gebruik van de kleurstof in voedingsmiddelen te beperken. In 2018 is dit oordeel herbevestigd. In 2020 zal de EFSA aanvullend onderzoek afronden en beoordelen of haar huidige opinie in stand blijft. Een nationaal verbod, zoals nu in Frankrijk in januari 2020 ingaat, druist in tegen de principes van de gemeenschappelijke Europese markt.
Voedselveiligheid staat voorop bij de leden van de FNLI. Het oordeel van de voedselveiligheidsautoriteit, dat altijd gebaseerd is op gedragen wetenschappelijke inzichten, is daarbij leidend.