Toevoegingsmiddelen

Bij de productie van levensmiddelen wordt gebruik gemaakt van toevoegingsmiddelen: zogenaamde additieven, aroma’s, enzymen en technische hulpstoffen. Toevoegingsmiddelen zijn nodig om een gewenste kleur, stabiliteit, textuur, geur, smaak en/of houdbaarheid te verkrijgen en te behouden. Het is belangrijk dat de veiligheid van voedingsmiddelen wordt geborgd. Daarom zijn er wettelijke voorschriften voor het gebruik van additieven en technische hulpstoffen, waarbij de eigen verantwoordelijkheid van fabrikanten een grote rol speelt. Alle toegelaten additieven hebben een e-nummer. Het is een garantie dat de Europese autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) de stoffen gecontroleerd heeft en veilig vindt.

Overige Standpunten

  • Online etiketinformatie

    Vanaf december 2014 is geldt de verplichting om etiketinformatie digitaal beschikbaar te stellen bij de online verkoop van levensmiddelen. Alle wettelijk verplichte etiketinformatie wordt daarmee online toegankelijk, zodat consumenten ook online bewustere keuzes kunnen maken. De etiketteringsinformatie van reeds circa 60.000 producten zijn […]

    Lees verder
  • Herkomstetikettering

    Het primaire doel van etikettering van levensmiddelen is om consumenten te voorzien van begrijpelijke, transparante informatie waarmee ze een weloverwogen keuze kunnen maken, tegen een betaalbare prijs. De FNLI beaamt dat transparantie in de keten van groot belang is, maar […]

    Lees verder

Gerelateerde artikelen

FNLI, CBL, CBD en GS1: ‘Juistheid van productinformatie is essentieel’

16 februari 2016


Zowel de keten als (online) consumenten moeten kunnen vertrouwen op correcte, complete en betrouwbare productinformatie. Retailers en fabrikanten starten daarom dit jaar met GS1 Nederland een programma om de kwaliteit van productinformatie te optimaliseren. Dit is tot stand gekomen in […]

Frans protectionisme benadeelt Nederlandse levensmiddelenindustrie

7 juli 2016


FNLI betreurt toelating verplichte herkomstetikettering in Frankrijk door Europese Commissie Op dinsdag 5 juli jl. gaf de Europese Commissie groen licht aan Frankrijk om gedurende twee jaar een verplichte herkomstetikettering voor vlees en zuivel als ingrediënt in voedingsmiddelen “uit te […]

E-mailactie Foodwatch onnodige bangmakerij

16 juli 2015


(Namens de Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie en het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel) Foodwatch roept consumenten op een email te sturen naar supermarktketens om producten met bepaalde kleurstoffen uit de schappen te weren. Het gaat hier om vijf zogenaamde azo-kleurstoffen en E104 […]