Circulaire economie
In een toenemende en innovatieve circulaire economie is nauwelijks sprake meer van afval. Bijproducten vinden een nuttige toepassing, die voldoet aan eisen met betrekking tot milieu en menselijke gezondheid.
De FNLI hecht een groot belang aan verdere ontwikkeling van de circulaire economie, omdat dit bijdraagt aan innovatie, versterking van de economie en bedrijvigheid, werkgelegenheid, verduurzaming en grondstofzekerheid. Het is van groot belang dat beleid hieromtrent effectief gericht wordt op het zoveel mogelijk wegnemen van belemmeringen voor bedrijven om verder te investeren en innoveren in het sluiten van duurzame kringlopen en het optimaal verwaarden van grondstoffen en reststromen. De mogelijkheden en prikkels tot hoogwaardig (her)gebruik van bijproducten en afvalstoffen dient structureel verbeterd te worden binnen een Europees gelijk speelveld.
Het gering restant onvermijdbaar afval dient, zoals in huidige Europese en Nederlandse regelgeving is aangegeven, als afvalstof te worden behandeld met alle administratieve en juridische aspecten van dien. Momenteel bestaat in het bedrijfsleven nog veel onduidelijkheid over welke stromen als bijproducten en welke als afvalstoffen dienen te worden aangemerkt. Ook worden te veel stoffen als afvalstof aangemerkt, ook al worden ze hoogwaardig hergebruikt. Deze praktijksituatie staat innovatie en verdere ontwikkeling van de circulaire economie in de weg.