Duurzame palmolie
Palmolie is de meest gebruikte plantaardige olie ter wereld. Palmolie is een belangrijke grondstof voor de levensmiddelenindustrie en wordt als natuurlijke grondstof in veel producten verwerkt, zoals margarine, koekjes en snacks, maar ook bijvoorbeeld in shampoo, lippenstift en zeep.
De mondiale vraag naar palmolie stijgt, enerzijds vanwege de toenemende welvaart in landen als China en India, anderzijds vanwege een toenemend gebruik van palmolie als grondstof voor biobrandstoffen. Dit leidt tot een uitbreiding van het oliepalmareaal in de productielanden. De FNLI is zich bewust van de zorg dat dit in bepaalde gevallen ten koste gaat van het tropisch regenwoud. Ook is zij zich bewust van de zorgen die er bestaan ten aanzien van arbeidsverhoudingen op plantages en het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen. De FNLI zet zich op zowel nationaal als internationaal niveau in voor het verduurzamen van de mondiale palmolieproductie en is lid van de Roundtable on Sustainable Palmoil (RSPO) en deelnemer aan de Taskforce Duurzame Palmolie.
Het aandeel duurzame palmolie verwerkt door de Nederlandse voedingsindustrie bedroeg in 2013 61%. Hiermee is opnieuw een groei in het aandeel duurzame palmolie te zien, ten aanzien van het jaar ervoor. Dit blijkt uit de rapportage van de Task Force Duurzame Palmolie. De Taskforce Duurzame Palmolie, waar de FNLI aan deelneemt, heeft zich ten doel gesteld om ervoor te zorgen dat eind 2015 alle, voor de Nederlandse markt bestemde, palmolie duurzaam is.