Duurzame palmolie

Palmolie is de meest gebruikte plantaardige olie ter wereld. Palmolie is een belangrijke grondstof voor de levensmiddelenindustrie en wordt als natuurlijke grondstof in veel producten verwerkt, zoals margarine, koekjes en snacks, maar ook bijvoorbeeld in shampoo, lippenstift en zeep.

De mondiale vraag naar palmolie stijgt, enerzijds vanwege de toenemende welvaart in landen als China en India, anderzijds vanwege een toenemend gebruik van palmolie als grondstof voor biobrandstoffen. Dit leidt tot een uitbreiding van het oliepalmareaal in de productielanden. De FNLI is zich bewust van de zorg dat dit in bepaalde gevallen ten koste gaat van het tropisch regenwoud. Ook is zij zich bewust van de zorgen die er bestaan ten aanzien van arbeidsverhoudingen op plantages en het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen. De FNLI zet zich op zowel nationaal als internationaal niveau in voor het verduurzamen van de mondiale palmolieproductie en is lid van de Roundtable on Sustainable Palmoil (RSPO) en deelnemer aan Dutch Alliance Sustainable Palm Oil (DASPO), opvolger van de Taskforce Duurzame Palmolie.

De DASPO is een samenwerkingsverband van de in Nederland gevestigde partijen in de palmolieketen, dat zich inzet voor een duurzame keten.  Sinds de oprichting van dit initiatief is de palmolie die de Nederlandse voedingsmiddelenindustrie verwerkt van 21% in 2010, gestegen naar 87% in 2019. Het doel is 100% duurzame palmolie verwerkt in Nederland voor de Nederlandse markt.


FNLI is lid van de Dutch Alliance for Sustainable Palm Oil (DASPO). Dit initiatief stimuleert de productie en het gebruik van duurzame palmolie en zet zich in voor een duurzame palmolieketen. DASPO is de opvolger van de Task Force on Sustainable Palm Oil, waarbij alle deelnemers zich committeerden aan het gebruik van duurzame palmolie voor de Nederlandse markt. Sinds de oprichting van dit initiatief is de palmolie die de Nederlandse voedingsmiddelenindustrie verwerkt van 21% in 2010 gestegen naar 87% in 2019.


Overige Standpunten

  • Internationaal Maatschappelijke Verantwoord Ondernemen (IMVO)

    Grondstofverduurzaming betekent ook een goede omgang met arbeidsomstandigheden, mensenrechten en economische ontwikkeling van leveranciers, zowel in Nederland als daarbuiten. Vooral in complexe internationale ketens vergt maatschappelijk verantwoord ondernemen een actieve samenwerking tussenlevensmiddelenfabrikanten en ketenpartners, overheden en maatschappelijke organisaties. De Nederlandse […]

    Lees verder
  • Duurzaam inkopen

    Duurzaam inkopen door de overheid levert potentieel een belangrijke bijdrage aan verduurzamingsprocessen in het bedrijfsleven. Zo ook voor voedsel en dranken: met haar inkoopbeleid kan de overheid de verduurzaming in de agrifoodketen bevorderen, de marktvraag naar duurzamer geproduceerd voedsel vergroten, […]

    Lees verder
  • Biodiversiteit

    Biodiversiteit en sterke ecosystemen (bijvoorbeeld bodems, bossen en wateren), zijn onder andere noodzakelijk voor voldoende beschikbaarheid van agrarische grondstoffen. Tegelijkertijd kan de winning en productie van grondstoffen voor de levensmiddelenindustrie bijdragen aan biodiversiteitsverlies en ecosysteemdegradatie. Het is voor een gezonde […]

    Lees verder
  • Dierenwelzijn

    Naast de groei van het bovenwettelijke dierenwelzijnssegment (scharrelvlees en -eieren, weidemelk, biologische producten etc.), werkt de levensmiddelenindustrie samen met haar leveranciers ook aan de verbetering van dierenwelzijn in de reguliere veehouderij. Het verbeteren van dierenwelzijn enerzijds en het vergroten van […]

    Lees verder

Gerelateerde artikelen

Voedingsmiddelenbedrijven klaar om verdere stappen te zetten binnen het IMVO-convenant

18 december 2020


De Sociaal-Economische Raad (SER) heeft de jaarlijkse rapportage van het IMVO Convenant Voedingsmiddelen gepubliceerd. In deze tweede jaarrapportage staan de resultaten van de stappen die gezet zijn door de convenantpartijen op het gebied van IMVO-risicomanagement (due diligence). Hieruit blijkt dat […]

IMVO Convenant Voedingsmiddelen – Commitment en maatwerk om positieve effecten te bewerkstelligen

20 juli 2020


In het rapport “Evaluation of the Dutch RBC Agreements” presenteert het Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT) haar bevindingen van de evaluatie van de IMVO-convenanten. Hierin wordt gesteld dat vrijwillige maatregelen om mensenrechtenschendingen in handelsketens te voorkomen, onvoldoende blijken. ‘Het […]

Sectorinitiatieven brengen verduurzaming van internationale handelsketens levensmiddelenindustrie vooruit

15 oktober 2020


Om internationale handelsketens te verduurzamen moet meer worden samengewerkt in sectoren. Dat is de boodschap van het rapport ‘Internationaal Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen door de Nederlandse Levensmiddelenindustrie: voortgang in cacao, palmolie, soja en koffie in beeld.’. De Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie […]