Internationaal Maatschappelijke Verantwoord Ondernemen (IMVO)
Grondstofverduurzaming betekent ook een goede omgang met arbeidsomstandigheden, mensenrechten en economische ontwikkeling van leveranciers, zowel in Nederland als daarbuiten. Vooral in complexe internationale ketens vergt maatschappelijk verantwoord ondernemen een actieve samenwerking tussenlevensmiddelenfabrikanten en ketenpartners, overheden en maatschappelijke organisaties.
De Nederlandse levensmiddelenindustrie is sterk internationaal georiënteerd en is zich dan ook bewust van haar wereldwijde impact. Verantwoord ketenbeheer houdt in dat veel bedrijven een vrijwillig maar niet-vrijblijvend commitment aangaan om een positieve invloed uit te oefenen op het sociale en milieubeleid van hun toeleveranciers. De FNLI is van mening dat van bedrijven verwacht mag worden dat zij hierbij doen wat in hun mogelijkheden ligt en de lat steeds wat hoger leggen.
Bedrijven geven hun ketenverantwoordelijkheid vorm door middel van leveranciersvoorwaarden, audits, data-uitwisseling in de keten en samenwerking met ngo’s en lokale overheden. Veel bedrijven maken bovendien gebruik van individuele of collectieve verduurzamingsrichtlijnen, aan de hand waarvan zij hun bedrijfsvoering, en die van hun voorgangers in de keten, kunnen. De OESO-richtlijnen voor multinationale ondernemingen zijn hier een goed voorbeeld van. Steeds meer bedrijven gaan met deze of richtlijnen aan de slag, en integreren ze in hun bedrijfsvoering.
Certificering van grondstoffen
Ook certificering van grondstoffen en productieprocessen is een goede methode om ethische, sociale of milieustandaarden aantoonbaar in de keten te borgen, al dan niet gekoppeld aan een consumentenkeurmerk. Voor producten als koffie, thee, cacao, palmolie, soja, vis en tropisch fruit bestaan robuuste certificeringsprogramma’s waarin steeds meer bedrijven investeren. Naast borging van verduurzaming, draagt certificering ook bij aan ketentransparantie. Het grote aantal ambitieuze commitments met betrekking tot grondstofverduurzaming dat bedrijven in Nederland individueel en collectief hebben afgegeven, is uniek in Europa en de wereld. Een aantal voorbeelden:
- 100% duurzame groente & fruit in 2020 – Meer informatie
- 100% verantwoorde soja in 2015 – Meer informatie
- 100% duurzame palmolie in 2015 – Meer informatie
- 100% duurzame cacao in 2025 – Meer informatie
- 75% duurzame koffie in 2015 – Meer informatie
- 22% van de wereldwijde thee-export duurzaam in 2013 – Meer informatie