Internationaal Maatschappelijke Verantwoord Ondernemen (IMVO)

Grondstofverduurzaming betekent ook een goede omgang met arbeidsomstandigheden, mensenrechten en economische ontwikkeling van leveranciers, zowel in Nederland als daarbuiten. Vooral in complexe internationale ketens vergt maatschappelijk verantwoord ondernemen een actieve samenwerking tussenlevensmiddelenfabrikanten en ketenpartners, overheden en maatschappelijke organisaties.

De Nederlandse levensmiddelenindustrie is sterk internationaal georiënteerd en is zich dan ook bewust van haar wereldwijde impact. Verantwoord ketenbeheer houdt in dat veel bedrijven een vrijwillig maar niet-vrijblijvend commitment aangaan om een positieve invloed uit te oefenen op het sociale en milieubeleid van hun toeleveranciers. De FNLI is van mening dat van bedrijven verwacht mag worden dat zij hierbij doen wat in hun mogelijkheden ligt en de lat steeds wat hoger leggen.

Bedrijven geven hun ketenverantwoordelijkheid vorm door middel van leveranciersvoorwaarden, audits, data-uitwisseling in de keten en samenwerking met ngo’s en lokale overheden. Veel bedrijven maken bovendien gebruik van individuele of collectieve verduurzamingsrichtlijnen, aan de hand waarvan zij hun bedrijfsvoering, en die van hun voorgangers in de keten, kunnen. De OESO-richtlijnen voor multinationale ondernemingen zijn hier een goed voorbeeld van. Steeds meer bedrijven gaan met deze of richtlijnen aan de slag, en integreren ze in hun bedrijfsvoering.

Certificering van grondstoffen
Ook certificering van grondstoffen en productieprocessen is een goede methode om ethische, sociale of milieustandaarden aantoonbaar in de keten te borgen, al dan niet gekoppeld aan een consumentenkeurmerk. Voor producten als koffie, thee, cacao, palmolie, soja, vis en tropisch fruit bestaan robuuste certificeringsprogramma’s waarin steeds meer bedrijven investeren. Naast borging van verduurzaming, draagt certificering ook bij aan ketentransparantie. Het grote aantal ambitieuze commitments met betrekking tot grondstofverduurzaming dat bedrijven in Nederland individueel en collectief hebben afgegeven, is uniek in Europa en de wereld. Een aantal voorbeelden:

Overige Standpunten

  • Duurzaam inkopen

    Duurzaam inkopen door de overheid levert potentieel een belangrijke bijdrage aan verduurzamingsprocessen in het bedrijfsleven. Zo ook voor voedsel en dranken: met haar inkoopbeleid kan de overheid de verduurzaming in de agrifoodketen bevorderen, de marktvraag naar duurzamer geproduceerd voedsel vergroten, […]

    Lees verder
  • Biodiversiteit

    Biodiversiteit en sterke ecosystemen (bijvoorbeeld bodems, bossen en wateren), zijn onder andere noodzakelijk voor voldoende beschikbaarheid van agrarische grondstoffen. Tegelijkertijd kan de winning en productie van grondstoffen voor de levensmiddelenindustrie bijdragen aan biodiversiteitsverlies en ecosysteemdegradatie. Het is voor een gezonde […]

    Lees verder
  • Dierenwelzijn

    Naast de groei van het bovenwettelijke dierenwelzijnssegment (scharrelvlees en -eieren, weidemelk, biologische producten etc.), werkt de levensmiddelenindustrie samen met haar leveranciers ook aan de verbetering van dierenwelzijn in de reguliere veehouderij. Het verbeteren van dierenwelzijn enerzijds en het vergroten van […]

    Lees verder
  • Duurzame palmolie

    Palmolie is de meest gebruikte plantaardige olie ter wereld. Palmolie is een belangrijke grondstof voor de levensmiddelenindustrie en wordt als natuurlijke grondstof in veel producten verwerkt, zoals margarine, koekjes en snacks, maar ook bijvoorbeeld in shampoo, lippenstift en zeep. De […]

    Lees verder

Gerelateerde artikelen

FNLI: ‘Leveringszekerheid grondstoffen cruciaal voor levensmiddelenindustrie’

27 mei 2014


Beschikbaarheid en prijs van essentiële grondstoffen als soja, visolie en suiker zullen de komende tijd onder grote druk komen te staan. Dit als gevolg van de stijgende vraag naar voedsel van een groeiende en rijkere wereldbevolking, en de daaruit voortvloeiende […]

Levensmiddelenindustrie in de duurzame versnelling

25 januari 2017


Vier jaar na lancering van het initiatief ‘In de versnelling’ publiceert de FNLI vandaag een trendrapport over duurzaamheid in de levensmiddelenindustrie; ‘Verduurzaming In de Volgende Versnelling’. De koplopers die in 2013 afspraken om duurzaamheid in hun bedrijfsvoering te verankeren, tonen […]

‘Overheid moet inkoopbeleid moderniseren om verduurzaming voedsel te stimuleren’

21 januari 2016


Op 28 januari a.s. debatteert de Tweede Kamer over duurzaamheid en milieu. Duurzaam inkopen door de overheid levert potentieel een belangrijke bijdrage aan verduurzamingsprocessen in het bedrijfsleven. Zo ook voor voedsel en dranken: met haar inkoopbeleid kan de overheid verduurzaming […]