Voedselverspilling door consumenten

Een groot deel van de voedselverspilling ontstaat in huishoudens. Consumenten zelf dragen dus, net als het bedrijfsleven, een belangrijke verantwoordelijkheid voedselverspilling terug te dringen. De levensmiddelenindustrie en haar ketenpartners willen een ondersteunende rol spelen bij de vermindering van deze verspilling door consumenten helder te informeren over houdbaarheid, portionering, bewaar- en bereidingswijze van voedsel. In de Werkgroep Optimalisatie Reststromen en Voedselverspilling werken ketenpartners van de Alliantie Verduurzaming Voedsel samen met de overheid en instellingen als het Voedingscentrum, om bedrijven te stimuleren consumenten te helpen bij het verminderen van hun verspilling.

Overige Standpunten

  • Circulaire economie

    In een toenemende en innovatieve circulaire economie is nauwelijks sprake meer van afval. Bijproducten vinden een nuttige toepassing, die voldoet aan eisen met betrekking tot milieu en menselijke gezondheid. De FNLI hecht een groot belang aan verdere ontwikkeling van de […]

    Lees verder
  • Reductie en verwaarding van reststromen

    Of het nu gaat om eetbare voedselresten of oneetbare reststromen, een fabrikant zal altijd streven naar zo min mogelijk verliezen, omdat de efficiëntie waarmee een fabrikant input (grondstoffen) omzet in output (eindproducten) en de waarde die hij daarbij toevoegt de […]

    Lees verder
  • Samenwerking met de Voedselbanken

    Het werk van de Voedselbanken is gericht op het ondersteunen van de armste mensen van Nederland én op het voorkomen van voedselverspilling. De Voedselbanken verdelen door bedrijven of particulieren gedoneerde voedingsmiddelen. De Voedselbanken hebben grote behoefte aan voedingsmiddelen om hun groeiende […]

    Lees verder
  • Het meten van voedselverspilling

    Het is op dit moment niet mogelijk uitspraken te doen over de totale omvang van reststromen in de agrifoodketen of per ketenschakel, met uitzondering van voedselverspilling door consumenten. Veruit de meeste bedrijven in de keten monitoren reststromen intern, ten behoeve […]

    Lees verder

Gerelateerde artikelen

array(4) { [0]=> string(77) "https://www.fnli.nl/wp-content/uploads/2015/01/voedselverspilling-360x200.png" [1]=> int(360) [2]=> int(200) [3]=> bool(true) } Levensmiddelenindustrie verwelkomt EU Circular Economy Package Lees verder

Levensmiddelenindustrie verwelkomt EU Circular Economy Package

2 december 2015


FNLI: ‘Europees beleid goede basis voor circulaire economie’ Vandaag publiceerde de Europese Commissie het herziene Circular Economy Package. Hierin worden maatregelen aangekondigd om de Europese economie meer circulair te maken: afval wordt grondstof. De Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI) is […]

array(4) { [0]=> string(79) "https://www.fnli.nl/wp-content/uploads/2015/01/WG_efficiente_ketens-360x200.jpg" [1]=> int(360) [2]=> int(200) [3]=> bool(true) } Alliantie Verduurzaming Voedsel zet in op betere (zelf)monitoring voedselverspilling Lees verder

Alliantie Verduurzaming Voedsel zet in op betere (zelf)monitoring voedselverspilling

22 augustus 2016


Afgelopen donderdag stuurde staatssecretaris Van Dam de resultaten van de Monitor Voedselverspilling over 2014 naar de Tweede Kamer, alsmede de tussentijdse resultaten van de zelfmonitoringspilots. De hoeveelheid voedselverspilling in Nederland lijkt redelijk constant te blijven. Ook blijkt dat de monitoringssystematiek […]

array(4) { [0]=> string(69) "https://www.fnli.nl/wp-content/uploads/2014/12/20012015_2-360x200.jpg" [1]=> int(360) [2]=> int(200) [3]=> bool(true) } Bedrijfsleven en wetenschap samen op stoom met innovaties tegen voedselverspilling Lees verder

Bedrijfsleven en wetenschap samen op stoom met innovaties tegen voedselverspilling

18 mei 2016


Resultaten onderzoeksprojecten CARVE en TIFN: ketensamenwerking cruciaal Een groot aantal levensmiddelenfabrikanten en supermarkten werkten de afgelopen jaren samen met onderzoekers van Wageningen UR Food & Biobased Research* en Top Institute Food & Nutrition (TIFN)** op het gebied van grondstofefficiëntie en […]