Premier Rutte neemt rapport over uitdagingen voedingssector in ontvangst

Premier Rutte neemt rapport over uitdagingen voedingssector in ontvangst

25 april 2016


  • Paul Polman (CEO Unilever) en Bas van den Berg (COO Royal FrieslandCampina en voorzitter FNLI) overhandigen rapport ‘Spreek Smakelijk’
  • FNLI lanceert ‘Een open gesprek over voedsel’ tijdens eerste VoedselPoort

Minister-president Mark Rutte ontving vandaag het rapport ‘Spreek Smakelijk’ uit handen van Paul Polman (CEO Unilever) en FNLI-voorzitter Bas van den Berg (COO Royal FrieslandCampina). Volgens het rapport van adviesbureau Roland Berger, in opdracht van de Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI), moet de levensmiddelenindustrie beter met de consument en burger in gesprek treden om vertrouwen in de sector te versterken. De FNLI gaf vanmiddag, tijdens de eerste Voedselpoort, de aftrap voor een bredere dialoog tussen de levensmiddelenindustrie en de samenleving onder de naam ‘Een open gesprek over voedsel’.

Premier Rutte ontving naast het rapport ook een schaalmodel van een ‘fabriek van plexiglas’. Het model staat symbool voor de weg naar meer openheid en transparantie die de Nederlandse levensmiddelenindustrie inslaat. Minister-president Mark Rutte: “De vraag naar Nederlands voedsel gaat alleen maar toenemen. Wereldwijd hebben we straks 9 miljard monden te voeden. Wij staan op pole position om daarin een grote rol te spelen. Dat de sector nu zelf tot op de bodem uitzoekt hoe het beter kan, is een teken van kracht en van ambitie. Zeker als je al een uitstekende positie hebt.”

Paul Polman, CEO Unilever: “We zien een wereldwijde trend waarin maatschappelijke vraagstukken de basis van onze voedselproductie raken. Het is aan ons als sector om oprecht naar de vraagstukken te kijken, erover in gesprek te gaan en de wijze van productie in de gehele keten hierop in te richten.”

Een open gesprek over voedsel
Bas van den Berg, FNLI-voorzitter en COO Royal FrieslandCampina: “Als voorzitter van de FNLI nodig ik al onze stakeholders uit een ‘open gesprek over voedsel’ te voeren. Zou het niet mooi zijn als we een online keukentafel bouwen waaraan gesprekken over voedsel tussen consument, wetenschap, bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties kunnen plaatsvinden. Met ruimte voor discussie en verschil van inzicht en met een onafhankelijke keukenmeester die het gesprek begeleidt.”

Kijk voor meer informatie op www.spreeksmakelijk.nl.

Gerelateerde artikelen

Nederlanders tevreden over kwaliteit voedsel, maar bezorgd over toevoegingen

25 april 2016


Levensmiddelenindustrie wil af van zesjescultuur en start ‘open gesprek over voedsel’ Den Haag, 26 april 2016 – Nederlanders geven de levensmiddelenindustrie gemiddeld een 6,8 als rapportcijfer. Dat blijkt uit de eerste Waarderingsmeter Levensmiddelenindustrie: een onderzoek naar de waardering en het […]

“Nederlandse levensmiddelenindustrie al tien jaar koersvast”

30 oktober 2014


FNLI presenteert Monitor Levensmiddelenindustrie en staat stil bij tienjarig bestaan. De Nederlandse levensmiddelenindustrie ligt economisch gezien al tien jaar op koers. Dat blijkt uit de jaarlijkse Monitor Levensmiddelenindustrie die de Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI) vandaag publiceert. Zo is de productiewaarde van […]

Onderzoek naar effecten gedifferentieerde belastingen op voeding en dranken

14 december 2015


In opdracht van de FNLI heeft economisch onderzoeksbureau Decisio een uitgebreide literatuurstudie verricht naar de mogelijke effecten van gedifferentieerde belastingen c.q. accijnzen op bepaalde voedingsmiddelen, (non-alcoholische) dranken of ingrediënten. Daarnaast is onderzocht wat de mogelijke effecten zouden zijn van een […]