Teams van Euroma, Suiker Unie en Unilever strijden om FNLI Award 2019

Teams van Euroma, Suiker Unie en Unilever strijden om FNLI Award 2019

5 juli 2019


Den Haag, 5 juli 2019. De drie genomineerden voor de FNLI Award 2019 zijn bekend. Kees den Uijl (Euroma), Ad Jansen (Suiker Unie) en het Lipton team (Unilever) zijn gekozen als potentiële winnaars van de FNLI Award en maken hiermee kans op de titel ‘Frontrunner van de levensmiddelenindustrie’. De FNLI Award wordt dit jaar voor het eerst uitgereikt, aan personen of teams die met hun inzet op grote maatschappelijke vraagstukken een belangrijke bijdrage leveren aan de uitdagingen van de levensmiddelenindustrie. We stellen de genomineerden aan u voor.                                             

Euroma

De heer ir. Kees den Uijl van Euroma voerde al aan het begin van zijn carrière een baanbrekende technologie door. Hij was de eerste ter wereld die een nieuwe stoomtechnologie toepaste voor kruiden en specerijen. Deze PrimaPura stoomtechnologie maakt een afdoende hittebehandeling met behoud van kwaliteit en smaak mogelijk. Het risico op voedselbesmettingen wordt verkleind, maar ook de hoeveelheid sporen wordt drastisch verlaagd. En dat heeft een gunstig effect op de houdbaarheid. Het is een continu-stoomsysteem waarbij kruiden en specerijen met stoom worden ontsmet op microbiologisch niveau.

In de nieuwe fabriek van Euroma staat de gemoderniseerde opstelling van de Prima Pura met een volledig computergestuurd systeem, waarmee de kwaliteit nog preciezer te beïnvloeden is. Deze technologie is inmiddels binnen de industrie wereldwijd overgenomen waardoor het gebruik van kruiden en specerijen als smaakoplossing voedselveilig is. Kees is een grote inspiratie voor jonge technologen in onze sector: met slimme ideeën en goede executie kun je wereldwijde impact hebben, aldus de jury. “Kruiden en specerijen zijn als natuurlijke smaakmaker ingrediënten voor de voedingsmiddelenindustrie in zoutreductie en clean label producten. Dankzij stoombehandeling borgen wij voedselveiligheid van bron tot bord,’ aldus Kees den Uijl.

Suiker Unie

Als Stafmedewerker Logistiek van de Suiker Unie is Ad Jansen voortdurend op zoek naar verbeterpunten in de suikerlogistiek. Naast efficiëntieslagen neemt hij ook constant initiatieven om het transport van suiker zo veilig en duurzaam mogelijk te laten verlopen. Met het project ‘Onderweg op eigen groen gas’ heeft Ad actief samenwerking gezocht met diverse stakeholders, zoals logistieke dienstverleners, afnemers van suiker en fabrikanten van trucks. Met dit project gaat de CO2-uitstoot per bulkvrachtwagen met 90% omlaag, wat neerkomt op 160 ton CO2 per vrachtwagen per jaar. Daarnaast wordt er in vergelijking met een Euro 6 dieselmotor, 75% tot 90% minder aan fijnstof en stikstofoxiden uitgestoten. Het groene gas wordt door de Suiker Unie zelf opgewekt met suikerbietenresten in haar biomassavergisters. Suiker Unie is bij uitstek een bedrijf dat alle delen van de suikerbiet zo goed mogelijk verwaardt. Deze productie van groen gas past perfect in het total biorefinery concept, aldus de jury. Ad Jansen: “We willen de groenste bietenverwerker van Europa zijn, dat is de ambitie waar Suiker Unie zich dagelijks voor inzet. Het maximaal verwaarden van de suikerbiet staat daarbij centraal. Naast het ontwikkelen, produceren en verkopen van suiker en suikerspecialiteiten worden alle onderdelen van de suikerbiet verwerkt tot producten voor o.a. voeding, bioplastics en energie”.

Unilever

Het Lipton-team heeft een kickstart gemaakt met de transformatie van Lipton Ice Tea naar een circulair frisdrankenmerk. Essentieel voor hun succes is het betrekken van de consument bij recycling, de unieke wijze van inzameling van flesjes en zwerfafval in het algemeen. Een voorbeeld hiervan is de ‘Clean Up’ actie die in samenwerking met

GoClean is georganiseerd (van 16 maart tot 9 april). Met behulp van vrijwilligers van GoClean zijn er 51.000 stuks zwerfafval ingezameld. Vrijwilligers brachten het zwerfafval in kaart door middel van de Litterati app. De app maakte het mogelijk om het zwerfafval als data te registreren en te analyseren. Op basis van deze analyse zal Lipton meer concrete acties voeren om zwerfafval te reduceren. “Zodat we binnen afzienbare tijd verpakkingsafval niet langer zien als waardeloos, maar juist als waardevol omdat het hergebruikt kan worden” aldus het Lipton Team. De jury was niet alleen onder de indruk van aanpak, motivatie en energie van het projectteam, maar ook hoe dit initiatief ondersteund wordt door commitment van de Unilever-bestuurders. Zo wordt een lokaal initiatief ingebed in structurele verbetering.

Vakkundige jury

De juryleden van links naar rechts: Katinka Abbenbroek (directeur Springtij), Bas Alblas (voorzitter FNLI), Loes de Maat (NVWA), Annet Roodenburg (HAS), Bert Roetert (CBL) en Laurens Sloot (EFMI/RUG, niet op de foto). ​​​​​

Onlangs kwam de jury van de FNLI Award in Utrecht bijeen om alle inzendingen te beoordelen en drie genomineerden te kiezen. In zijn algemeenheid was de jury blij verrast door zowel het aantal als de kwaliteit van de verschillende inzendingen. De juryleden op de foto zijn van links naar rechts: Katinka Abbenbroek (directeur Springtij), Bas Alblas (voorzitter FNLI), Loes de Maat (NVWA), Annet Roodenburg (HAS), Bert Roetert (CBL) en Laurens Sloot (EFMI/RUG, niet op de foto). ​​​​​

Winnaar gekozen op FNLI-Jaarbijeenkomst

Op 10 oktober zullen de genomineerde kandidaten tijdens de FNLI-jaarbijeenkomst in Amersfoort aan het publiek worden voorgesteld. De winnaar van de FNLI Award 2019 zal door het publiek worden gekozen.